Ieder jaar kiest de President zijn motto. Dit motto staat dat jaar centraal. Paul Vreeburg, president van De Nederlandsche Tafelronde 2017-2018 koos voor “A Way of Life”.

Waar ga ik beginnen en waar ben ik aan begonnen?! Deze vragen stel ik mezelf met enige regelmaat. Ook dit jaar zijn deze weer voorbij gekomen, na onder andere mijn benoeming tot President van onze mooie vereniging. Misschien is het onzekerheid en misschien is het nieuwsgierigheid, maar vaak ben ik, en velen met mij, bezig met één onderwerp en dat is… het thema van dit jaar. Maar voordat ik daar meer over vertel wil ik graag beginnen bij het begin.

Al bijna 16 jaar ben ik meer dan gelukkig met mijn vrouw Martine. Samen met onze kinderen Jayden (6) en Jewel (4) wonen wij in het gezellige Warmenhuizen. Het Tafelen is voor mij begonnen bij Tafelronde 144 in Heerhugowaard en vanuit daar wel ietwat uit de hand gelopen. De hoofdvestiging van ons familiebedrijf, in automaterialen, is ook gevestigd in Heerhugowaard. Dit jaar bestaat ons bedrijf 45 jaar en dat is iets waar wij enorm trots op zijn en waar we met z’n allen elke dag keihard aan werken.

Naast het werk en het Tafelen blijft er gelukkig ook nog wat tijd over voor andere hobby’s. Golf, zaalvoetbal, uitjes met familie, stedentrips, eigenlijk te veel om op te noemen. Van stilzitten word ik echt niet vrolijk.

Ik vertel altijd graag over mijn eerste echte Tafelervaring, welke zich overigens niet in Nederland afspeelde. Na mijn allereerste Tafelavond bij mij eigen Tafel werd er direct gevraagd of ik het weekend daarop mee wilde gaan naar Zweden. Ik zei volmondig JA en daarna vroeg ik wat we daar eigenlijk gingen doen. Het bleek de numbermeeting te zijn, voor veel Tafelaars natuurlijk niet onbekend. Thuisgekomen na mijn eerste Tafelavond vroeg mijn vrouw: ‘’Hoe was het?’’ Ik zei: “Het was echt een leuke avond. En, oh ja, we gaan volgend weekend naar Zweden!”

Alles wat we dat weekend mee hebben gemaakt is precies wat Tafelen is en moet zijn. Voor degene die er zijn geweest hoef ik dat niet uit te leggen. Ben je daar nmog niet geweest, zet hem bovenaan je Tafelbucketlist! Voor mij is in Helsingborg het Tafelvuur echt gaan branden.

Als persoon, maar ook als Tafelaar ben ik en velen met mij uiteindelijk maar bezig met één ding. Het is iets wat je over het algemeen onbewust doet en soms bewust. Voor iedereen is de definitie ervan anders. Waar ik heen wil is dat uiteindelijk iedereen gelukkig wil zijn en blijven. Je doet dingen omdat je ze leuk vindt, omdat je jezelf er goed bij voelt of omdat je anderen blij wilt maken (en daarmee dus ook jezelf weer een beetje gelukkiger). Het is dan niet een doel op zich voor jezelf, maar net dat beetje extra doen voor een ander. Als mens en als Tafelaar.

Geluk is geen gegeven feit en niemand kan voor geluk kiezen. Wij mogen ons gelukkig prijzen dat we zijn geboren in een welvarend land waar legio kansen zijn om mooie dingen met je leven te doen. Deze kansen zijn soms levensgroot, maar soms moet je er naar op zoek. Het pakken van deze kansen bepaalt uiteindelijk een belangrijk deel van je geluk. Doe de dingen die je echt leuk vindt, waar je energie uit haalt en waar je anderen kan helpen. Probeer ook hen te helpen die deze keuzes niet altijd hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Vier het leven, Freedom Through Education of Jarige Job.

Ik besef me dat geluk echt niet altijd een keuze is en dat elk individu in meer of mindere mate te maken krijgt met tegenslagen of onbeschrijfelijk leed in zijn of haar leven.

Het thema van dit jaar is niet ‘Geluk’ zoals je wellicht zou denken maar heeft de maken met de weg er naartoe. Het thema voor het komende Tafeljaar is ‘ A Way of Life ’; Doe en kies voor de dingen waar je echt van kan genieten, hoe groot of klein deze ook zijn.

Geniet komend Tafeljaar ook een keer bewust van een moment dat eigenlijk heel normaal is. Bewustwording van hetgeen we allemaal mogen meemaken en hetgeen we al bezitten aan gemaakte herinneringen is niet vanzelfsprekend. Ga dit jaar een keer iets doen waarvan je wellicht denkt; Waar ga ik beginnen en waar ben ik aan begonnen?! Het zal je echt meer brengen!

De Tafelronde is iets waar je op terug kan vallen in goede en slechte tijden. Maak er met z’n allen een fabelachtig jaar van en kies jouw eigen Way of Life!

Yours in Table,

Paul Vreeburg National President 2017-2018

Wil je meer weten over de doelstellingen van de Nederlandsche Tafelronde of het beleid van het hoofdbestuur, neem dan gerust contact op met national.president@roundtable.nl.